Beginnen met Rclone: Installatiehandleiding voor alle besturingssystemen

Jannick

Ben je op zoek naar een manier om Rclone te installeren en in te stellen op je apparaat? Je bent op de juiste plek! In dit uitgebreide blogbericht leer je hoe je Rclone kunt installeren op de meest populaire besturingssystemen en hoe je een cloudopslagdienst toevoegt aan Rclone. Of je nu een ervaren gebruiker of een beginner bent, deze handleiding is bedoeld om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken. Laten we beginnen!

Rclone installeren

Installeren en opstarten van Rclone op Windows

 1. Download het Rclone-installatiebestand: Ga naar de Rclone-downloadpagina en download het juiste binaire bestand voor je processor. Als je niet zeker weet welke je moet kiezen, gebruik dan de eerste link (Intel/AMD – 64 Bit).
 2. Installeer Rclone: Open het gedownloade bestand in de Verkenner en pak rclone.exe uit. Rclone is een draagbaar uitvoerbaar bestand, dus je kunt het plaatsen waar je maar wilt. Onthoud waar je dit bestand opslaat.
 3. Open de map in CMD of PowerShell: Navigeer naar de map waar je rclone.exe hebt opgeslagen. Open een CMD-venster of PowerShell vanuit deze map. Dit kan meestal door in de bestandsverkenner de adresbalk te selecteren, ‘cmd’ of ‘powershell’ in te typen en op Enter te drukken. Hierdoor wordt een nieuw CMD-venster of PowerShell-venster geopend dat al op de juiste locatie is ingesteld.
 4. Start Rclone op: Voer in het CMD-venster of in PowerShell het commando rclone config in om het configuratieproces te starten. Let op: Rclone start standaard geen GUI, het draait in het CMD-venster of in PowerShell.

Installeren en opstarten van Rclone op macOS

 1. Download het Rclone-installatiebestand: Ga naar de Rclone-downloadpagina en download de nieuwste versie van Rclone voor macOS.
 2. Installeer Rclone: Open een nieuw Terminal-venster en navigeer naar de map waar je het installatiebestand hebt gedownload. Voer vervolgens de volgende commando’s uit om Rclone te installeren:
unzip -a rclone-*-osx-amd64.zip
cd rclone-*-osx-amd64
sudo cp rclone /usr/local/bin/
sudo chown root:admin /usr/local/bin/rclone
sudo chmod 755 /usr/local/bin/rclone
 1. Start Rclone op: Open een Terminal-venster (je kunt zoeken naar “Terminal” in Spotlight) en voer rclone config in om het configuratieproces te starten.

Installeren en opstarten van Rclone op Linux

 1. Download het Rclone-installatiebestand: Ga naar de Rclone-downloadpagina en download de nieuwste versie van Rclone voor Linux.
 2. Installeer Rclone: Open een nieuw Terminal-venster en navigeer naar de map waar je het installatiebestand hebt gedownload. Voer vervolgens de volgende commando’s uit om Rclone te installeren:
unzip -a rclone-*-linux-amd64.zip
cd rclone-*-linux-amd64
sudo cp rclone /usr/local/bin/
sudo chown root:root /usr/local/bin/rclone
sudo chmod 755 /usr/local/bin/rclone
 1. Start Rclone op: Open een Terminal-venster (meestal te vinden in het applicatiemenu onder “Systeemgereedschap” of “Hulpprogramma’s”) en voer rclone config in om het configuratieproces te starten.

Een cloudopslagdienst toevoegen aan Rclone

Nadat je Rclone hebt geïnstalleerd, is de volgende stap het toevoegen van een cloudopslagdienst. Hier zijn de algemene stappen om dit te doen:

 1. Open Rclone config: Open allereerst rclone config op de manier zoals in het vorige hoofdstuk uitgelegd.
 2. Maak een nieuwe ‘remote’ aan: Wanneer Rclone vraagt wat je wilt doen, kies “n) New remote” en druk op Enter.
 3. Geef de ‘remote’ een naam: Dit kan elke naam zijn die je wilt, maar het is het beste om een naam te kiezen die je gemakkelijk kunt herinneren en die gerelateerd is aan de cloudopslagdienst die je toevoegt.
 4. Kies je cloudopslagdienst: Rclone zal een lijst weergeven van de ondersteunde cloudopslagdiensten. Kies de dienst die je wilt toevoegen en druk op Enter.
 5. Volg de overige instructies: Rclone zal je door de rest van de configuratie leiden. De exacte stappen variëren afhankelijk van de cloudopslagdienst die je toevoegt, maar ze zijn meestal vrij eenvoudig te volgen.

En daar heb je het! Je hebt Rclone geïnstalleerd en een cloudopslagdienst toegevoegd. Met Rclone tot je beschikking, ben je nu klaar om je cloudopslag efficiënter te beheren dan ooit tevoren. In de volgende blogberichten zullen we dieper ingaan op de vele manieren waarop je Rclone kunt gebruiken. Houd onze blog in de gaten!

Jannick